1. april 2020, Birthe Ravn Greisen
Redigeret 17. oktober 2020
Vietnam er et marked i rivende udvikling. Med vækstrater på 6-7 % og en frihandelsaftale med EU, der trådte i kraft den 1. august 2020, er det et marked med et kæmpe potentiale for danske virksomheder. Kombineret med et attraktivt lønniveau, relativt gode erhvervsforhold og en ung, dygtig og hårdtarbejdende befolkning er markedet også interessant som produktionsland.
Vil man have del i udviklingen og navigere effektivt i business mellem Danmark og Vietnam, kræver det opmærksomhed på flere kulturelle dimensioner.
HER FÅR DU EN MINIGUIDE TIL VIETNAMESISK FORRETNINGSKULTUR
Miniguiden giver et overblik over vigtige generelle tendenser og forskelle i forretningskulturen i de to lande.
Man skal selvfølgelig være sig bevidst, at mennesker og situationer er forskellige.
I Vietnam oplever man en del forskel på kulturen i nord og syd. Ho Chi Minh City i syd er dynamisk og præget af åbenhed og iværksætterånd. Byen er det største økonomiske knudepunkt i Vietnam, med vækstrater større end resten af landet. Regeringsbyen Hanoi i nord er mere traditionel.
AFTALER OG TILLID BYGGER PÅ RELATIONER
Hvor man i Danmark laver aftaler baseret på tillid med baggrund i virksomhedens forretningsmæssige resultater, er vejen til tillid i forretningsaftaler i Vietnam en anden.
Det bedste udgangspunkt ved en indledende kontakt på det vietnamesiske marked, er at blive introduceret af et respekteret mellemled.
Aftaler og samarbejde bygger på en tillid, som er opnået gennem personlige, følelsesmæssige relationer i samspil med den virksomhedsorienterede tillid.
Vil man vise, at man er en seriøs og loyal samarbejdspartner, er det vigtigt at bruge tid og energi på at opnå gode relationer.
Forvent at fokus i starten af et forretningsprojekt er på at skabe en indledende harmoni, lære hinanden at kende og etablere tillid, inden man seriøst begynder at diskutere forretninger.
I Vietnam er det ikke “spild af tid” at samtalen handler om emner som familie og fritidsinteresser. Det handler om at danne sig et indtryk af personen og vurdere, om man er værd at gøre forretninger med. Intentionen er som regel et langsigtet samarbejde.
Det er en nødvendig investering at bruge tid på at arrangere og deltage i sociale arrangementer.
Hold relationerne vedlige. Vær fysisk tilstede. Er hyppige face-to-face besøg ikke mulige, så hold jævnlige (også uformelle) online møder.
Er man nået frem til en underskrevet kontrakt, er det ikke ualmindeligt, at man fra vietnamesisk side senere ønsker genforhandlinger.
Du kan læse mere om betydningen af relationer her:
TO DIMENSIONER AF LEDELSE: AUTORITET OG BESLUTNINGSTAGNING
RESPEKTER HIERARKIET.
En flad organisationsstruktur og lav magtdistance med kommunikation på tværs af hierarkiske niveauer er udpræget dansk, ligeså vel som medarbejder indflydelse og uddelegering af ansvar.
DU KAN IKKE UMIDDELBART TAGE DIN DANSKE SUCCES MODEL MED DIG.
Den vietnamesiske ledelsesstil er markant anderledes end den danske. Derfor kræver denne kulturdimension opmærksomhed.
Ser man en fordel i at ændre organisations- og arbejdskulturen, skal man være forberedt på, at det i de fleste tilfælde, vil tage noget tid.
Stilen er hierarkisk – magtdistancen er stor.
Hierarki og ulighed forventes og tillægges værdi, med baggrund i den konfucianske tanke, at ulighed og en klar magtfordeling skaber stabilitet og harmoni.
Kommunikation følger de hierarkiske niveauer.
Status og rettigheder hænger sammen med ens placering i hierarkiet, og respekten er stor for ledere og for ældre. Det gælder i familien (som er af stor betydning i vietnamesisk kultur) og det gælder i virksomheden, at ældre har en høj status.
Respekt udtrykkes ved formaliteter, som tiltale med titler og at ældre altid “kommer først”.
En leder forventes at instruere sine medarbejdere om de opgaver, der skal udføres og en leder forventes at kende svarene – ikke at søge input fra sine medarbejdere.
Man kan ikke uden videre indføre en “dansk” egalitær ledelsesstil i Vietnam.
I værste fald kan det betyde at man opfattes som en svag og inkompetent leder. Vil man ændre i organisationskulturen, kræver det tid og opmærksomhed på konteksten.
Følg op på opgaver og delmål med hyppige kontakter. Det gælder også virtuelt.
Udvis generelt respekt for hierarkiet i forbindelse med møder, ledelse og samarbejde.
BESLUTNINGSTAGNING.
Beslutningstagningen i vietnamesiske virksomheder er mere top-down end i danske virksomheder, men er i nogle virksomheder også præget af konsensus og kan tage tid.
Alt er selvfølgelig afhængigt af situationen. Der kan være ledere og medarbejdere som har en mere vestlig tilgang til ledelse og samarbejde end den traditionelle tendens i Vietnam.
KOMMUNIKATION: GIVE FACE, SAVE FACE, DON’T LOSE FACE
HARMONI OG FACE
Kommunikationen i dansk forretningssammenhæng er direkte. Jo mere præcis og entydig tale, jo bedre kan andre forstå og huske dine budskaber.
I Vietnam er kommunikationen indirekte.
Det betyder, at meningen skal fortolkes både ud fra hvad der siges, hvad der ikke siges og hvordan det siges.
Det handler om at opretholde harmoni og at ingen taber ansigt.
Derfor kan man opleve, at et afslag gives forklædt i forsinkelser, undskyldninger og også som “ja”.
Man må følge op på aftaler, for at sikre sig en fælles opfattelse.
Intentionen om at bevare harmoni, gør sig også gældende under møder og forhandlinger. Stilen er høflig og man afbryder generelt ikke hinanden. Forhandlinger er præget af logik og vedholdenhed.
At der optræder perioder med stilhed er almindeligt. Det giver mulighed for refleksion. Stilhed kan dog også være udtryk for uenighed.
Negativ feedback og uenigheder gives ikke foran andre, men one-to-one og bør generelt udtrykkes forsigtigt og gradvist.
Lige så svært det kan være for en person med dansk baggrund at give indirekte feedback, lige så svært kan det være at tolke, om der er problemer, når man modtager indirekte feedback.
Vil man gerne have konstruktiv feedback, kan man holde one-to-one møder før og efter større møder.
Det kan også være en fordel at lade mindre grupper mødes og diskutere specifikke emner på forhånd.
Præsentaioner forventes at være klare og logiske.
Husk altid at vise respekt for ældre og sørge for at ingen taber ansigt – heller ikke en selv.
NEVER LOSE YOUR TEMPER !
Det bliver set som manglende respekt for andre og for dig selv. At vise temperament er at tabe ansigt.
TID
Har du aftalt et møde, bør du møde til aftalt tid. Det er muligt, at din vietnamesiske samarbejdspartner bliver lidt forsinket.
Tidsopfattelsen i Vietnam er overvejende fleksibel. Det betyder, at planer er underlagt en løbende vurdering af tingenes vigtighed og derfor kan ændres hen ad vejen.
PLEJ RELATIONER – VIS RESPEKT – GIVE FACE
Ofte når ledere og business partnere ikke deres mål i cross-cultural business, fordi de er uopmærksomme på de faldgruber der ligger i forskellige måder at skabe tillid på i cross-cultural ledelse, samarbejde og teamwork.
VIETNAM BOOKS
BENEFIT YOUR BUSINESS BY UNDERSTANDING VIETNAMESE BUSINESS CULTURE
Birthe Ravn Greisen,
Cross-cultural trainer, cand.merc.